The National Gallery choose Graefe for bespoke door project


Bespoke doors add modern touch to landmark building

Fairhurst Ward Abbots (FWA) chose Graefe’s beautiful bespoke doors for a recent refurbishment at one of our capital city’s most prestigious institutions, The National Gallery. 

The original building, designed by William Wilkes, was opened in 1830. The refurbished wing, in contrast to its original Victorian décor, has a new contemporary style.

With artwork constantly being moved from gallery to gallery, Graefe’s bespoke doors were specified at an enormous 3.6m high. Creating such oversized doors was fraught with technical difficulties associated with their sheer size. Due to the valuable contents of the galleries, each is also needed to be one hour fire rated door. FWA, familiar with Graefe’s experience in the manufacture of bespoke and sometimes challenging products, called upon them to provide a solution.

Graefe worked with the International Fire Consultants (IFC) and sourced a specialist core board in Germany to resolve the issues surrounding the project and manufactured the bespoke doors which were finished with an immaculate 40% Gloss Black Paint. Graefe adjusted the gloss percentage to match the solid black imported granite flooring to create a stunning finish.

Demonstrating their diversity, Graefe also produced a further pair of equally tall doors to sit behind the reception area. These beautiful doors were veneered in European Light Oak with raised and fielded panelling to fit with their more classical surroundings.